Környékbeli látnivalók

Környékbeli látnivalók

Ismerjék meg tüzetesen a Parádfürdőn található Cifra istállót, melyet Ybl Miklós tervezett és Gróf Károlyi György építtetett a fürdőtelepi kastély mellé, melynek terveit Ybl Miklós tervezte, mivel a kastélyhoz tartozó korábbi istálló leégett.

Cifra istálló

Gróf Károlyi György fényűző istállót építtetett a fürdőtelepi kastély mellé, melynek terveit Ybl Miklós tervezte, mivel a kastélyhoz tartozó korábbi istálló leégett. A Cifra-istálló 1869-1880 között épült, U alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, favázas épület, melynek két szárában háromhajós istálló, középső részében faoszlopokkal alátámasztott mestergerendás kocsiszínek találhatóak. Az utcavonalon a kerítés is hasonlóan díszes. Az istálló fogatain történt a vendégek utaztatása Parád- Parádsasvár, Parád-Kápolna Vasútállomás között (a Recsk-Parádfürdő Vasút Állomás megépülése után -1877- pedig Parád-Recsk között), valamint a Parád-Eger útszakaszokon.

Ma Kocsimúzeum működik itt melyet 1971-ben hoztak létre a hazánkban rendezett Vadászati Világkiállítás alkalmából. A kocsigyártás történetét bemutató kiállításon öt teremben láthatóak a kocsizás fejődését bemutató különböző kocsifajták, a parasztszekértől a legelőkelőbb hintókig, megtalálható a hajtószán, városi szánkó, vadászatra használt négykerekű, konflis, fiáker is.

A kiállítás legérdekesebb tárgyai a XIX-XX. század jellegzetes, Magyarországon gyártott, illetve használt járművei. A különleges magyar hajtókocsik közül látható pl. az ún. cseklészi típusú, félfedeles „Eszterházy” kocsi, a fóti típusú „Károlyi” hajtókocsi, a Kölber gyártmányú „Gavallér” kocsi; legreprezentatívabb járműve az esztergomi díszhintó.

A kiállítás részeként a bognár-, kovács- és szíjgyártó mesterség szerszámai is megtekinthetőek.

A Cifra istálló bal szárnyában, az eklektikus stílusú, fagerendás, vörös téglás épület márvánnyal borított istállóiban pedig ma is láthatunk lovakat.

További információért látogasson el ide

Aktualitások, hírek a hotelből és környékünkről

Környékbeli programok

Környékbeli programok

A hozzánk érkező kedves Vendégeinknek a következő programot ajánljuk: Minden szombaton ingyenes, vezetett túrával kedveskedünk Vendégeinknek.

Tovább olvasom »
Környékbeli látnivalók

Környékbeli látnivalók

Ismerjék meg tüzetesen a Parádfürdőn található Cifra istállót, melyet Ybl Miklós tervezett és Gróf Károlyi György építtetett a fürdőtelepi kastély mellé, melynek terveit Ybl...

Tovább olvasom »
Receptek

Receptek

Nem tudja mit főzzön a hétvégén családjának? Mi segítünk!

Ebben a blokkunkban környékbeli, autentikus ételeinkből fogunk Önöknek menüajánlatot készíteni, amiket természetesen...

Tovább olvasom »
Szállodai hírek

Szállodai hírek

Ebben a blokkban szállodánk aktuális híreit osztjuk meg Önökkel.

Nálunk is elérhető a Bemer kezelés! Részletes információkért olvassa tovább tájékoztató anyagunkat

Tovább olvasom »